Vrei sa afli primul de promotiile DSDentalClinic?

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Inscrie-te !

Parodontologie – trateaza parodontoza

Parodontologie – trateaza parodontoza
0 17 November 2014

Boala parodontală ( parodontoza ) – este o afectiune cronică, de tipparodontologie inflamator. Parodontologie – stiinta care se ocupa cu studiul si traramentul acestei boli. Parodontopatia marginală cronică se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții.

În primă fază apare inflamația gingiei – gingivita. in mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme și de culoare roz pal. Gingivita se manifestă prin modificarea consistenței gingiei – devine moale, și a culorii – spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflamează și se desprind de pe dinți, apar dureri, senzație de prurit gingival, gingiile sângerează foarte ușor, chiar și la periaj cu pariuța soft.
Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia incepe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunărașe” formate intre os și dinte in care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat,etc.).
În final dinții sunt expulzați din alveolele dentare.
Parodontoza are drept cauză principalăplaca dentară – peliculă compusă în principal din bacterii. Placa dentară se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se află în gură în mod normal.
Placa dentară care rămâne pe dinți mai mult de două – trei zile se poate întări sub linia gingiei, formând tartrul. Tartrul face ca placa dentară să fie dificil de înlăturat și actionează ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scăpa de tartru prin periajul dinților și foloșirea atei dentare – este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l îndeparta.
Parodontoza are și factori favorizanți de ordin :

  • local : fumat, tartru, traumă ocluzală, carii, edentații, obiceiuri vicioase, etc.
  • general

– stări fiziologice : pubertate, sarcină, menstruație, menopauză, utilizare deanticoncepționale
– boli sistemice : diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plan, etc.
tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor
Parodontoza este o afecțiune care poate fi prevenită, în mare masură. Parodontoza este, de cele mai multe ori, rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul zilnic, folosirea aței dentare și curațări dentare profesionale regulate pot reduce foarte mult probabilitatea apariției bolii parodontale.
În faza incipientă tratament nechirurgical, în care se folosesc proceduri mai putin invazive, poate da rezultate bune :

  • detartrajul – elimina tartrul și bacteriile de la suprafața dintelui și de sub gingie; poate fi realizat utilizand instrumentar stomatologic sau un dispozitiv cu ultrasunete
  • netezirea radiculară – nivelează suprafețele radacinilor dinților, reducând depunerea ulterioară a tartrului
  • folosirea de substanțe antibiotice – apa de gură antibacteriană cu care se clateste gura sau geluri care conțin antibiotice care se introduc în spațiul dintre dinți și gingii sau în pungile parodontale după o curațare profundă.

Tratamentul si prescriptia medicala se face de catre un medic dentist, medicatia nesupravegehata de un medic specialist poate inrautatii starea bolii. Va asteptam la o consultatie! Dr. Diana Stanescu


Pin It on Pinterest